Chociaż od lat wiadomo, że wartości odżywcze zawarte w kiełkach są źródłem młodości i zdrowia, to jednak ich spożywanie nie jest tak rozpowszechnione w Polsce jak w innych krajach europejskich, czy stolicy witalnego stylu życia- Azji. Na szczęście sytuacja powoli się zmienia i kiełki zaczynają cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Gdzie kupić nasze kiełki i czego możemy się spodziewać.

Od nasionka do kiełka

nasiona na kiełki sklepKiełki, to nie w pełni rozwinięte rośliny. Najczęściej w kuchni używa się kiełki warzyw, takich jak buraki, rzodkiewka czy fasola. Jednak nierzadko wykorzystuje się również kiełki lnu, słonecznika czy lucerny. Kiełki nie wymagają skomplikowanej uprawy. Ich hodowla jest wręcz dziecinnie prosta i możliwa na kilka sposobów. Pierwszy z nich, dostępny dla każdego, polega na uprawie kiełków na podłożu z waty lub ligniny. Regularne podlewanie sprawia, że z ziarenek w niedługim czasie wyrastają kiełki. Dobrym przykładem jest świąteczna rzeżucha. Drugi sposób nie wymaga dodatkowego podkładu. Stosuje się w tym przypadku specjalnie skonstruowaną kiełkownicę, posiadającą korytko na wodę, która parując, nawadnia kiełki znajdujące się powyżej. Istnieje kilka rodzajów kiełkownic: słoikowa, korytkowa oraz piętrowa (pozwalająca na uprawę trzech różnych gatunków jednocześnie). Wybrany model kiełkownicy można zakupić przy okazji wyboru nasion. Dostępnych na rynku ziaren na kiełki jest wiele. Najlepiej wybierać je u sprawdzonych dostawców. Dobrym rozwiązaniem są więc polecane sklepy ogrodnicze lub hurtownie oferujące sprzedaż internetową. W przypadku jednych i drugich bardzo ważna jest opinia konsumentów. Oferowane nasiona na kiełki sklep proponuje nie tylko w opakowaniach wypełnionych ziarnami jednego gatunku. Coraz większym powodzeniem cieszą się mieszanki nasion. Wybór jest spory, a każdy rodzaj kiełków posiada inne wartości odżywcze. Dobrymi przykładami będą np. kiełki grochu (wit. A, B, D, E i K, magnez i żelazo) czy gorczycy sarepskiej (potas, fosfor, siarka). Mieszanki natomiast są jeszcze bogatsze w mikro- i makroelementy, a dodatkowo jeszcze bardziej wzbogacają smak potraw (np. mieszanka rosyjska, pikantna, azjatycka czy francuska).

Mieszanki nasion możemy komponować sami, dobierając ulubione smaki lub też zaufać wyborowi dostawcy. Najczęściej mieszanki są zróżnicowane: posiadają zarówno ziarna warzyw jak i innych roślin. Dodatkowym plusem przemawiającym na korzyść kiełków jest ich niska cena i niewysokie koszty uprawy. Za same nasiona (zależnie od gramatury i gatunku) zapłacimy około 0,80- 9,90 zł. Cena największych opakowań dochodzi nawet do 22 zł.